נפגעי פעולות איבה

אדם אשר נפגע כתוצאה מפעולת איבה בין אם נפגע פגיעה גופנית ובין אם נפגע פגיעה נפשית זכאי להכרה כנפגע איבה. חוק התגמולים לפגעי פעולות איבה, תש"ל-1970 נותן מענה לנפגעים אלו.

תהליך ההכרה כנפגע פעולות איבה

על מנת שנפגע יוכר כנפגע מפעולות איבה, יש צורך באישור של הרשות המאשרת ולכן חשוב לשמור כל תיעוד רלוונטי ממועד האירוע ומסמכים רפואיים בסמוך לאירוע. בנוסף יש צורך להגיש תביעה להכרה למוסד לביטוח הלאומי. החוק מוסיף שגם אדם שנפגע ויש יסוד סביר להניח שהוא נפגע בפעולת איבה אז תוכר הפגיעה כפגיעת איבה כל עוד לא הוכח אחרת.

זכאות הנפגע:

נפגע פעולות איבה זכאי לתשלום על הימים שנעדר מהעבודה, החזר הוצאות, החזר נסיעות לטיפולים רפואיים, טיפול בפגיעות שגרמו כגון: טיפולי שיניים, הטבות ותגמולים בהתאם למאפייני הפגיעה, שיקום מקצועי, שיקום כלכלי, סיוע ברכישת דירה, פטור ממס ועוד .

 מהי קביעת דרגת נכות:

כאשר אדם נפגע בפעולת איבה, בין פגיעה גופנית ובין פגיעה נפשית, עליו לעמוד לפני וועדה רפואית אשר תקבע את אחוז הנכות אשר נגרמה לו. בד"כ בסמוך לאירוע ולמשך השנה הראשונה יקבע לנפגע נכות זמנית לתקופת ההחלמה ולאחריה תקבע הנכות הצמיתה בהתאם למגבלות אשר נותרו לו כתוצאה האירוע.

 החשיבות של גובה דרגת הנכות שנקבעה:

בהתאם לגובה דרגת הנכות זכאי הנפגע לתגמולים, ככל שהפגיעה גדולה יש צורך שהדבר יתבטא בדרגת הנכות אשר תשפיע גם על ההטבות להם הוא זכאי.

קביעת הוועדה משפיעה על סוגי ההטבות להם זכאי הנפגע, לדוגמא: שיקום מקצועי וסיוע בלימודים וכן שיקום כלכלי ניתנים למי שנקבע להם לכל הפחות 20% נכות וצמיתה.

מהו הפיצוי:

גובה הפיצוי הינו בהתאם לדרגת הנכות שנקבעה. נכות בשיעור 9% ומטה אינה מזכה במענק, נכות בשיעור 10%-19% מזכה במענק חד פעמי, ואילו נכות בשיעור הגובה מ- 20% מזכה בקצבה חודשית.

נפגע אשר נקבע לו 10% נכות צמיתה זכאי למענק בגובה 60,741 ₪ וככל וגובה הנכות גבוה יותר כך גודל המענק אשר ישולם לו, כאשר נכות בשיעור 19% מזכה במענק בגובה 229,748 ₪.

נפגע אשר נקבע לו נכות צמיתה בשיעור 20% ומעלה זכאי לקצבה חודשית בהתאם לגובה הנכות, כאשר נכות בשיעור 20% מזכה בקצבה בסך 1,125 ₪ לחודש וככל שהנכות שנקבעה גבוהה יותר הוא זכאי לקצבה בשיעור גבוה יותר.

עו"ד המתמחים בנזקי גוף בכלל ובנפגעי איבה בפרט יכולים לסייע לנפגע ובני משפחתו בשלב ההכרה ע"י הרשות בין אם הפגיעה הוכרה ע"י הרשות ובין אם לא הפגיעה לא הוכרה ע"י הרשות ונדרש להגיש ערר.

גם בהגעה לוועדות מומלץ כי הדבר יהיה בסיוע וליווי של עו"ד אשר ילווה אותכם וידאג שיקבע לכם דרגת נכות אשר משקפת את מצבכם או מצב בני משפחותיכם. לעיתים קביעת הוועדה אינה משקפת את מצבו של הנפגע ולכן צורך בהגשת ערר על קביעת דרגת הנכות, מדובר בעניין אשר מומלץ לבצעו באמצעות עו"ד אשר יגיש ערר מנומק ולא להגיש לבד.

מכיוון שקביעת הוועדה משפיעה על סוגי ההטבות להם זכאי הנפגע, כגון: שיקום מקצועי, סיוע בלימודים ושיקום כלכלי ניתנים רק למי שנקבע להם 20% נכות צמיתה ומעלה.

אין באמור בכתבה בכדי להוות ייעוץ משפטי ועל כן אין להסתמך עליו, ומומלץ בכל מקרה להתייעץ עם עו"ד

Scroll to Top